Fotoğraf: SGI'dan Anna Ikeda 29 Kasım'da 115 dinler arası ve sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından onaylanan ortak bir bildiri sundu. Fotoğraf Kredisi: SGI.

Razeena Raheem tarafından

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER | 1 Aralık 2023 (IDN) - Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşmasına Taraf Devletlerin bir hafta süren İkinci Toplantısı 1 Aralık'ta sona ererken, 115 inanç temelli ve sivil toplum kuruluşundan oluşan bir koalisyon tarafından yapılan ortak açıklamada iklim felaketi ve yaygın militarizmin çifte şiddeti konusunda uyarıda bulunuldu.

Örgütler, "Nükleer silahlar bu iki tehdidin en kötüsünü temsil ediyor - bu sevgili gezegene salınan ve en değer verdiğimiz her şeyi - suyumuzu, havamızı, toprağımızı ve birbirimizi - yok etme gücüne sahip bir kötülük" dedi.

Kasım 29 bildirisinin metni şu şekildedir: "Dini liderler, uygulayıcılar ve birçok farklı gelenekten inananlar olarak, nükleer silahlara karşı olduğumuzu ve nükleer silahsız bir dünyanın sadece mümkün değil, aynı zamanda nükleer silahsız bir geleceğin şimdiden yaratılmakta olduğuna olan mutlak inancımızı tek bir sesle teyit etmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın varlığından büyük mutluluk duyuyor ve Taraf Devletlerin İkinci Toplantısı vesilesiyle Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın ve dünya çapındaki destekçilerinin adalet ve eşitlik dolu bir dünya için çalışma cesaretini, kararlılığını ve hayal gücünü nasıl bulduklarını kutluyoruz. Diğer canlılarla paylaştığımız ormanların, dağların, nehirlerin ve okyanusların ihtişamıyla güzel bir gezegende yaşıyoruz.

Yine de bu gezegen ve burada yaşayan herkes nükleer silahların dehşetinin tehdidi altındadır. Dünyanın ahlaki öfkesini iyi olanın yeniden inşasına yönlendirmek inançlı insanlar olarak bizim sorumluluğumuzdur. Bu ışık altında, geçtiğimiz yıl BM Genel Kurulu tarafından temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye sahip olma hakkının tanınmasını kutluyor ve bu toplantıyla aynı hafta başlayacak olan COP28'in başarılı sonuçlar vermesi için dualarımızı gönderiyoruz.

Uluslararası hukukun dönüm noktası

Bizden önce yaşamlarını dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmeye adamış olan diplomat, dini lider, aktivist, araştırmacı, sanatçı ve savunucu nesillerinin yanı sıra nükleer silah denemeleri ve kullanımının dehşetine maruz kalan küresel hibakusha'lar gibi atalarımızı onurlandırıyoruz.

Şu anda, bu dönüm noktası niteliğindeki uluslararası yasayla ve onu evrenselleştirme kararlılığıyla bir arada olduğumuzda, bunun ancak bizden önceki çalışmalar sayesinde mümkün olduğunu biliyoruz.

Aynı zamanda, bu çalışmayı geleceğe taşıyacak cesaret, zekâ ve umuda sahip yeni nesil genç liderlerdeki artış bizi cesaretlendiriyor. Dürüstlük ve şaşmaz bir kararlılıkla çalışıyoruz çünkü hem geçmişe hem de geleceğe çok şey borçluyuz.

Dini geleneklerimiz çok geniştir ve her biri, felaket tehdidini hiç bu kadar hissetmemiş olan bir dünyada anlam ve iyilik dolu yaşamlar sürdürmeye çalışan milyonlarca insanı temsil etmektedir.

İnsanlığın barış, sağlık, neşe ve sevgi için yaratıldığına olan inancımız, iklim felaketi ve yaygın militarizmin çifte şiddeti tarafından küresel olarak tehdit edilen gezegenin ve insan kardeşlerimizin yıkımını açıklıkla görsek bile sarsılmaz.

Nükleer silahlar bu iki tehdidin en kötüsünü temsil etmektedir - bu sevgili gezegene salınan ve en değer verdiğimiz her şeyi - suyumuzu, havamızı, toprağımızı ve birbirimizi - yok etme gücüne sahip bir kötülük.

Tüm Devletleri TPNW'ye katılmaya çağırırken bile, inanç toplulukları olarak nükleer caydırıcılığı en kutsal taahhütlerimizi ihlal eden yanlış bir ideoloji olarak kınama rolümüzü ciddiye alıyoruz. Bizler sadece nükleer silahların kullanılmasını kınamakla kalmıyor, aynı zamanda nükleer silahların kullanılmasına yönelik hazırlıklara ve tehditlere de ahlak dışı oldukları gerekçesiyle tüm kalbimizle karşı çıkıyoruz.

İlerleyin

Bu toplantıda Taraf Devletleri, anlaşmanın 6. ve 7. Maddeleri kapsamında mağdurlara yardım ve çevresel iyileştirme sağlamaya yönelik pratik taahhütlerde bulunmaya çağırıyoruz. Nükleer silahların doğrudan etkilerine maruz kalan toplumumuzun üyelerine bakmak ve zarar gören toprak ve suları iyileştirmek için iyi birer temsilci olarak hareket etmek için üzerimize düşeni yapmayı taahhüt ediyoruz.

Nükleer silahların kesişen zararlarına yönelik dikkatiyle TPNW'nin kapsayıcılığını kutluyoruz. İnanç topluluklarımız, bu mutlak imha silahlarından en çok etkilenen Yerli halklara yönelik benzersiz taahhütlerimizi ciddiye almaktadır.

İnançlarımız bizi en çok ötekileştirilen insanlara özel sevgi ve ilgi göstermeye yönlendirdiğinden, antlaşmada geçmişin şiddetini ele almak ve daha adil bir geleceğe bağlanmak için anlamlı bir yol olduğunu kabul ediyoruz.

Diplomatlar, politika yapıcılar, savunucular ve aktivistler bu hafta New York'ta bir araya gelirken, onların çalışmalarının dünyanın dört bir yanında nükleer silahların olmadığı başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan ve bu yeni dünyayı var etmek için çalışmaya, yazmaya, yürümeye, dua etmeye, ilahi söylemeye, meditasyon yapmaya ve konuşmaya devam edecek olan çok daha geniş bir çevre tarafından desteklendiğini biliyoruz. Nükleer silahlar asla bedenlerimiz için besin, kalplerimiz için cesaret, zihinlerimiz için yaratıcılık ya da ruhlarımız için ilham kaynağı olamaz.

Nükleer silahlar hayatlarımıza anlam katan her şeyi yok etmekten, tehdit etmekten ve yok etmekten başka bir işe yaramaz. Nükleer silahlar mali kaynakları yoksulluk, ırkçılık, hastalık ve erken ölümle mücadeleden uzaklaştırmaktadır. Yine de, nükleer ideolojinin umudumuzu, vizyonumuzu ve tüm insanlar için adalet ve barış içinde yaşama hakkı talep etme cesaretimizi çalmasına izin vermeyerek, bu silahların yok edilmesi karşısında dirençli ve canlı kalmaya devam ediyoruz. Yapılacak çok iş var.

İnançlı insanlar olarak, nükleer şiddeti meşrulaştıran veya nükleer ideolojinin temelinde yatan açgözlülük ve saldırganlığı görmezden gelmeyi seçen kendi dini geleneklerimizdeki şiddetin köklerini ele almak için çalışmayı taahhüt ediyoruz. Kolektif güvenliğimize yönelik tehditlerle yüzleşmek ve bu tehditlerden kurtulmak için bizi güçlendirecek bir iç tefekkür ve hesaplaşmanın derinleşmesini birlikte örebiliriz ve öreceğiz.

Hepimiz için emniyet, güvenlik ve barış olana kadar hiçbirimiz için gerçek emniyet, güvenlik ve barış olmadığını biliyoruz. İçinde bulunduğumuz anın aciliyetinin ve hepimiz için - sevgili doğal dünya ve sevgili insanlık topluluğu için - nelerin tehlikede olduğunun farkındayız.

Kaderlerimiz iç içe geçmiş durumda ve bizi karşı karşıya bırakan tehditleri görmezden gelemeyiz. Ortak geleceğimizi düşünürken, akut korku ve endişeyi her zaman var olan bir tehdit olarak hissediyoruz.

Bu korku zamanın bu anına özgü değildir. Geçmişteki adalet mücadelelerinin cüretkârlığından ve vizyonundan cesaret alalım ve büyük zorlukların başarılana kadar her zaman imkânsız gibi göründüğü bilgeliğiyle teselli bulalım."

Aşağıdaki kuruluşlar bildiriyi desteklemiştir:

Acción Ciudadana Frente a Pobreza

Amerikan Dostları Hizmet Komitesi

Anglikan Pasifist Kardeşliği

Association Modeste et Innocent (AMI)

Pittsburgh Rahipler Birliği

Associazione Comunità Papa Giovanni XXIII

beHuman

Bruderhof

Casa Generalizia della Societa del Sacro Cuore

Barış Eğitimi Merkezi

Centro de Estudios Ecuménicos-México

Nükleer Silahsızlanma için Hristiyan Kampanyası

Norveç Hristiyan Konseyi

Barış için Hristiyanlar

Kilise ve Barış - Avrupa'da ekümenik barış kilisesi ağı

CIDSE - Uluslararası Katolik sosyal adalet örgütleri ailesi

Comisión General Justicia y Paz de España

İsa'nın Topluluğu

Mesih'in Topluluğu (Britanya Adaları)

Notre Dame de Sion Cemaati Curia Generalizia Agostiniana

Demokrasi Çalışmaları

Dominiken Rahibeler ~ Grand Rapids Sinsinawa Dominiken Rahibeleri

Dorothy Day Catholic Worker, Washington DC Dubuque

Franciscan Liderlik Ekibi

Uzlaşma Kardeşliği (İngiltere ve İskoçya)

Franciscan Barış Merkezi, Clinton, Iowa

Fransisken Rahibeler, İsa ve Meryem'in Kutsal Kalplerinin Kızları -ABD Bölgesi

Kilise ve Toplum Genel Kurulu, Birleşik Metodist Kilisesi

Hale Ho'onani - AME Fellowship

New York Heiwa Barış ve Uzlaşma Vakfı

Iglesia Bautista Shalom de la ciudad de México.

Institut Notre-Dame du Bon-Conseil de Montréal

Sağduyu Enstitüsü

Kutsal Bakire Meryem Enstitüsü - Loreto Genel Müdürlüğü

Güney Nevada Dinlerarası Konseyi

Uluslararası Çok Kültürlü İşbirliği Akademisi (IFCSN)

Uluslararası Uzlaşma Kardeşliği (IFOR)

Orta Amerika Dinlerarası Görev Gücü

Batı Kitle İslam Toplumu

Seattle Adil Barış Konseyi

Mennonite Kilisesi Adalet ve Barış İskoçya

Loretto / BVM BM'de

Maryknoll Pederleri ve Kardeşleri

Maryknoll Küresel Endişeler Ofisi

Maryknoll Aziz Dominik Rahibeleri, Inc.

Britanya'da Metodist Kilisesi

Kutsal Kalp Misyonerleri Avustralya Adalet ve Barış Merkezi

Güney Avustralya Multifaith Derneği

Ulusal Kiliseler Konseyi NDS Avustralya

Nevada Çölü Deneyimi

Kuzey Pasifik Yıllık Toplantısı (Quakerlar)

Kuzey Dostları Barış Kurulu

Barış, Adalet ve Ekolojik Bütünlük Ofisi/Saint Elizabeth Hayırseverlik Kız Kardeşleri

Olympia Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma Koalisyonu

Pastoral Sosyal, Iglesia Anglicana de México

Pax Christi Aotearoa Yeni Zelanda

Pax Christi Avustralya

Pax Christi İngiltere ve Galler

Pax Christi Fransa

Pax Christi Greensburg

Pax Christi Uluslararası

Pax Christi İrlanda

Pax Christi Long Island

Pax Christi Massachusetts

Pax Christi New York Eyaleti

Pax Christi Kuzeybatı Pasifik

Pax Christi Filipinler

Pax Christi QLD Pax Christi İskoçya

Pax Christi Uvira asbl

Barış Hareketi Aotearoa

Afrika'da Barış İçin İnsanlar

Ulusal Halklar Federasyonu

Barış ve Kalkınma (PEFENAP)

Pittsburgh Bölgesi Pax Christi

Plum Village Uygulama Merkezi, Fransa

Presbiteryen Barış Kardeşliği Quakers Avustralya

Britanya'daki Quakerlar

Raleigh Dostlar Toplantısı (Quaker)

Barış için Dinler

Avustralya Rotary

Salesian Misyonları

Tuzlu Su İklim Eylem Ağı

Notre Dame Okul Rahibeleri

Sel et Lumière Togo

SF Friends Meeting Barış ve Sosyal Kaygılar

Shepparton Dinlerarası Ağ

Cincinnati Hayırseverlik Rahibeleri

Amerika Merhamet Rahibeleri - Adalet Ekibi

Assisi'li Aziz Francis'in Rahibeleri

Aziz Francis'in Kız Kardeşleri, Clinton, Iowa

Carondelet Aziz Joseph Rahibeleri, LA

Springfield Aziz Joseph Rahibeleri, MA

Değerli Kan Kardeşleri - Dayton, Ohio

Soka Gakkai Uluslararası

Güney Salish Dostları İbadet Grubu

Aziz Mary Magdalene Cemaati

Sosyal Adalet ve Barış Komitesi, Pittsburgh, PA Komite St.

Susanna Parish Pax Christi, Dedham, MA

Xavier's College, Palayamkottai

Tirunelveli, Hindistan

Rab'bin Kilisesi (TCL) Dünya Çapında

Kanada'daki Presbiteryen Kilisesi

TRUST İklim Eylem Stratejistleri

Adil Bir Ekonomik Toplum için Üniteryen Evrenselciler

Birleşik Reform Kilisesi (Birleşik Krallık)

Birleşmiş Dinler Girişimi Vizyonu GRAM-International

Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bir Dünya için Sesler (Birleşmiş Dinler Girişimi)

Wellspring Topluluğu Avustralya

Batı Washington Uzlaşma Kardeşliği

Amazon için Kanatlar

Dünya Kiliseler Konseyi Dünya

Yoga Topluluğu

[IDN-InDepthNews]

Fotoğraf: SGI'dan Anna Ikeda 29 Kasım'da 115 dinler arası ve sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından onaylanan ortak bir bildiri sundu.  Fotoğraf Kredisi: SGI.